Gradinite Timisoara
Portal de informare pentru parinti si copii!
Alege gradinita copilului tau!
 
Evenimente Gradinite Timisoara - august 2014
 
 
29 august 2014 - Taierea capului Sf. Ioan Botezatorul
 
   Aceasta zi se tine cu post, un motiv in plus adaugat zilei de vineri.
   Traditia populara recomanda ca azi sa nu se consume usturoi -  doarece este constituit in " capatana" deci cap.
   Nu se seamana nimic.
   Nu se mananca struguri negri, nu se bea vin - in semn de respect fata de sangele varsat, nu se mananca varza deoarece se spune ca i-a fost taiat capul pe varza.
   In aceasta zi totul se rupe cu mana, nu se taie nimic cu cutitul.
   Se spune ca cine tine post in aceasta zi nu va face febra, nici friguri, frisoane.
 
15 august - Adormirea Maicii Domnului
 
In aceasta zi se duc la Biserica fructe pentru a fi impartite, date de pomana. Azi se culeg alunele si busuiocul precum si plantele de leac.
 
6 august - Schimbarea la Fata - Dezlegare la peste
 
  In mitologia romaneasca in aceasta zi se iau cateva prune - minim 7 bucati si se pun la uscat. Ele au proprietati curative si consumate pe timpul anului in caz de boala, vindeca diferite boli.
  Nu trebuie sa va certati cu nimeni in aceasta zi, pentru a nu va certa tot anul.
  Din aceasta zi pleaca berzele, aceste pasari minunate incep lunga calatorie si se intorc in Africa. 
 
1 august - Ziua Crucii
 
 Anul acesta este o zi de vineri de aceea se tine post. Se culeg stupii si se pastreaza mierea scoasa in aceasta zi.
 
27 iulie  - Sfantul Pantelimon
 
 In traditia populara, Sfantului Pantelimon i se spune Calatorul, deoarece, dupa aceasta zi, vara “ se calatoreste”, adica se pregateste sa plece si sa lase loc toamnei. O parte din pasarile calatoare se pregatesc sa plece. In popor aceasta sarbatoare se tine pentru a fi feriti de furtuni, grindina si diferite accidente casnice.
 
17 iulie - In calendar este ziua Mucenitei Marina.
     In traditia populara, la sate, poate si la oras, aceasta zi se tine intr-un fel anume. Este ziua in care se culege pelinul pentru a se face apa de pelin, folosita in scop cosmetic, se taie menta/izma si musetelul deoarece culese azi sunt bune pentru vindecarea bolilor specifice. Tot in aceasta zi se dau de pomana paine si miere. Oamenii din zona rurala tin aceasta zi si nu lucreaza, pentru a nu veni piatra(grindina,ploaia torentiala) sa le strice recoltele.
 
 
24 iunie - Sanzienele sau Dragaica
     In aceasta zi se fac cununi de sulfina si se pun la fereastra ori la usa. Florile se culeg dimineata, pe roua, pentru a avea un puternic rol vindecator pe tot parcursul anului. Este miezul verii, iar din aceasta zi nu mai canta cucul. Nu se lucreaza, pentru a nu supara Dragaica.
 
 
De Joi  28 august 2014 pana Duminica 31 August 2014
timisorenii sunt asteptati pe aleea pietonala Marasesti la
 
«  Targ de Vara  »

   Targul se desfasoara in intevalul orar 9:00 – 22:00, iar accesul este gratuit.

   Vor fi expuse spre vanzare produse diverse, accesorii precum gablonturi, bijuterii cu pietre semipretioase, elemente de artizanat, flori, mic mobilier, elemente de decor, obiecte de sticlarie, produse hand-made, cosmetice, anticariat si multe altele.

 
 
Avertizare meteorologica pentru perioada 12,13,14 august 2014 - În zilele de marţi, miercuri şi joi (12, 13 şi 14 august) valul de căldură se va intensifica treptat în toată ţara, iar vremea va fi călduroasă. În zonele de câmpie şi de podiş va fi caniculă, se vor înregistra temperaturi maxime, în general, între 35 şi 37 de grade, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi pragul critic de 80 de unităţi al disconfortului termic.sursa INMH